En este artículo señalamos las principales afinidades entre las obras de Italo Calvino y Joan Perucho de forma panorámica. También repasamos los comentarios que el escritor catalán dedicó a las obras del italiano, en las que encontró una gran afinidad literaria. Por último, para mostrar cómo los paralelismos entre ambos autores se reflejan en sus obras, establecemos una comparación entre Il visconte dimezzato y Llibre de cavalleries, a partir del análisis del motivo del doble, un tópico recurrente de la literatura fantástica. Aunque no hemos encontrado ninguna relación hipertextual, se ponen de manifiesto evidentes puntos de contacto en el uso del motivo literario, lo que permite constatar que el recurso a la fantasía es una herramienta para abordar la complejidad de la existencia humana y defender determinados posicionamientos intelectuales y éticos.
En aquest article assenyalem les afinitats principals entre les obres d’Italo Calvino i Joan Perucho de forma panoràmica. També repassem els comentaris que l’escriptor català va dedicar a les obres de l’italià, en les quals va trobar una gran avinença literària. Finalment, per tal de mostrar com els paral·lelismes entre tots dos autors es reflecteixen en les seves obres, establim una comparació entre Il visconte dimezzato i Llibre de cavalleries, a partir de l’anàlisi del motiu del doble, un tòpic recurrent de la literatura fantàstica. Tot i que no hi hem trobat cap relació hipertextual, es posen de manifest evidents punts de contacte en l’ús del motiu literari, cosa que permet constatar que el recurs a la fantasia és una eina per abordar la complexitat de l'existència humana i defensar uns posicionaments intel·lectuals i ètics determinats.
In this article, we broadly outline the main affinities between Joan Perucho and Italo Calvino. We also review the comments that the Catalan writer dedicated to the works of the Italian, in which he found a strong literary affinity. Finally, to demonstrate how the parallels between both authors are reflected in their works, we establish a comparison between Il visconte dimezzato and Llibre de cavalleries, focusing on the analysis of the motif of the double, a recurrent topic in fantastic literature. Although we have not found any hypertextual connection, striking points of contact emerge in the use of this shared motif, which allows us to verify that the use of fantasy is a tool to address the complexity of human existence and to defend certain intellectual and ethical positions.