Natalie Marielle Israyy Contreras
El poemario Teoría del Polen de Victoria Ramírez publicado en 2021, plantea a través de ejercicios de postproducción una forma de representación de lo vegetal que es visible a través de montajes dentro de la obra. En ella se observan los fragmentos de citas e imágenes que se intercalan con poemas en verso y prosa, los que, a su vez, varían entre formas líricas y otras de carácter más bien informativo. El montaje elaborado por Ramírez permitiría levantar un discurso político y dar espacio a las corporalidades vegetales para manifestar su capacidad de agenciamiento. Sin embargo, se produce un problema en la representación en este gesto, puesto que tal agenciamiento estaría truncado precisamente por el ejercicio de representación al estar dichas por otro, una voz humana. Bajo esta perspectiva, las plantas no tendrían capacidad íntegra de agenciamiento en el espacio literario.
El recull de poemes Teoría del Polen de Victoria Ramírez publicat el 2021, planteja a través d’exercicis de postproducció una forma de representació d’allò vegetal que es fa visible a través de muntatges dins de l’obra. En aquesta s’observen els fragments de cites i imatges que s’intercalen amb poemes en vers i prosa, els quals, a la vegada, varien entre formes líriques i altres de caràcter més aviat informatiu. El muntatge elaborat per Ramírez permetria aixecar un discurs polític i donar espai a les corporalitats vegetals per manifestar la seva capacitat d’agenciament. Tanmateix, es produeix un problema en la representació en aquest gest, ja que aquest agenciament es troba truncat precisament per l’exercici de representació havent estat dites per un altre, una veu humana. Sota aquesta perspectiva, les plantes no tenen capacitat íntegra d’agenciament en l’espai literari.
The collection of poems Teoría del polen, written by Victoria Ramírez and published in 2021, presents a series of exercises of post-production that call into being a form of representation of plants that is visible through assemblages within the literary text. These can be observed in fragments of quotes and imagery that are interspersed between poems in verse and prose, and their forms of presentation vary, in turn, between the lyrical and forms closer to the informative. The assemblage opens up the possibility for political discourse and gives space to the corporeality of plants to show their capacity for agency. However, a problem of representation arises in this gesture, since such assemblage would be truncated precisely by the exercise of representation when it is said by another, a human voice. From this perspective, plants would not have a full capacity for agency in the literary space.